Babadan kalma ayakkabı tamirciliği mesleğini sürdüren Yaşar Yayık isimli ayakkabı tamircisi, vatandaşın yıpranmış ayakkabılarını tamir ettiğini söyledi. 20 yıldır ayakkabı tamirciliği mesleğini yürüttüğünü ifade eden Yayık, yaptığı meslekten büyük onur duyduğunu ve mesleğinde elde ettiği parayla aile geçimini sağladığını kaydetti. 2000 yılından beri babasından kalan mesleği sürdüren Yayık, mesleğinde kazandığı parayla da 5 çocuk büyütüp okuttuğunu söyledi. Son zamanlarda ekonominin kötü gidişatı nedeniyle vatandaşların yeni ayakkabı almadığını, var olan ayakkabılarını tamir ettirerek giydiğini belirten Yayık, işlerinde azda olsa bir artışın olduğunu kaydetti. Yayık: “Ben 2000 yılında ayakkabı boyacılığı yaparak bu işe başladım. Bunun yanında ayakkabı tamirciliği işi babadan kalma bir meslek olduğundan da ben halen bu mesleği yaklaşık 20 yıldır sürdürüyorum. Bu işi de büyük zevk ve onurla da yapıyorum. Aile geçimimi bu küçük dükkanımda ayakkabı tamirciliği yaparak sağlıyorum. Buradan kazandığım parayla da Allah´a şükürler oldun 5 çocuk büyüttüm ve okutuyorum. Bugün bize gelen ayakkabıların çoğunu tamir ederek sahibine geri veriyoruz. Bazen de rengini değiştirerek yeni ayakkabı almış gibi hissetmelerini sağlıyoruz ve yıpranmış, hasarı olan ayakkabılarını da yeniden elimizden geldiğince onarıp tekrar halkımıza sunuyoruz. Vatandaşta para olmadığından yeni ayakkabı alacağına eski ayakkabılarında varsa ufak tefek yırtıkları tamir ettiriyor. Gerçekten bu zamanda geçim yapmak çok zor oldu” dedi.
“Ayakkabı Tamirciliği Mesleği Eski İhtişamını Kaybetti”
Muş´ta çok az sayıda ayakkabı tamirciliği yapanların olduğunu ifade eden Yayık, ayakkabı tamirciliği eski ihtişamını yavaş yavaş kaybettiğini söyledi. Öte yandan Yayık, çırak olmadığında bu mesleği geleceğe taşıyamadığından dert yandı.Eskiden insanların çocuklarını ayakkabı tamircileri veya sanayilerde kaportacı, boyacı gibi ustalara bir karşılık beklemeksizin meslek öğrenmeleri için teslim ettiğini vurgulayan Yayık, bunun çocukların geleceği için bir garanti meslek olduğunu hatırlattı. Yayık: “ İlimizde ayakkabı tamirciliği yapan çok az sayıda usta kaldı. Birkaç yıl öncesinde günde üç-beş ayakkabı tamirciliği yapıyorduk. Belki bir yıldır ekonominin gidişatı nedeniyle vatandaşlar bizlere eski ayakkabılarını getiriyorlar. Daha önceki yıllarda vatandaşlar ayakkabılarında gördükleri hafif bir yırtılmadan sonra ayakkabılarını çöpe atar, gider yenisini alırlardı. Ama yaklaşık bir yıldır işin rengi değişti. Özellikle kırsal kesimde vatandaşlar yeni ayakkabı alacağına eski ayakkabılarını tamir ettirerek, en az bir yıl daha giyiyorlar” diye belirtti.
“Her Sabah Rızkım İçin Bu Kapıyı Açıyorum”
Sabahın erken saatlerinde dükkanın kapısını açtığını ve gelen müşterilerini beklediğini vurgulayan Yayık, bir zamanların el emeği göz nuru mesleklerinden biri olan ayakkabı tamirciliği artık eskisi gibi rağbet görmese de 20 yıllık tamircilik hayatında 5 çocuk büyüttüğünü ve çocuklarını tamircilikten kazandığı parayla okuttuğunu söyledi. Bu küçük dükkanımda gelen müşterilerimin işlerini büyük bir memnuniyetle yapıyorum. Ayakkabıcılık mesleği zor bir meslek ama işimiz bu yapacak başka bir şey yok. Onun için az önce dediğim gibi büyük bir zevk ve onurla işimi yapıyorum. Eskiden iğne iplikti, çekiç, çivi vardı başka bir şey yoktu. Şu an için bütün şartlar daha güzel ama şu an iş yok. Bu gün adam getirip 20 TL´ye bir ayakkabı tamir etmiyor. O zaman millet, köylü geldiği zaman iş vardı. Makine yoktu ama iş çoktu. Ama şuan bütün şartlar her şey yerinde 3-4 makinem var. Onun ötesinde eskiden para biriktirebiliyorduk ama şuan için değil para biriktirmek kiramızı ödemekte zorlanıyoruz. Şartlar şu an için çok zorlaştı eskisi gibi değil Ama şu an için öyle bir şey yok, şartlar çok zorlaştı” ifadelerini kullandı.
Yayık, okulların ilk açıldığı zamanlar da iyi işler yaptıklarını, ancak okulların tatil olmasıyla işlerinde bir düşüsün olduğunu gözlemlediğini söyledi.